european citizen's logos

Ο νόμος σκάνδαλο για τους υπουργούς

In Πολιτικά on Ιουνίου 1, 2010 at 10:02 πμ

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 – Εφημερίς ΕΣΤΙΑ

Ο νόμος-σκάνδαλο για τους υπουργούς
Ψηφίσθηκε με διακομματική σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Με πλειοψηφία 268 βουλευτών ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2001 από την αναθεωρητική Βουλή το απαράδεκτο άρθρο 86 του Συντάγματος, που προβλέπει το ακαταδίωκτο των βουλευτών. Δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2003, η ίδια αυτή Βουλή με διακομματική πάλι σύμπραξη (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) υπερψήφιζε τον εξ ίσου απαράδεκτο Νόμο περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών με τις σκανδαλώδεις παραγραφές. Σήμερα όλοι διαπιστώνουν τα άθλια αποτελέσματα που είχαν οι διατάξεις αυτές. Ακόμη και ο ομολογημένος χρηματισμός υπουργού έχει πλέον παραγραφή.

Απαράδεκτες Διατάξεις

Στις 7 Φεβρουαρίου 2003, υπό τον τίτλο «Νόμος-σκάνδαλο για υπουργούς», από την παρούσα στήλη γράφαμε:

«Με διακομματική σύμπραξη, η Βουλή εψήφισε επί της αρχής το νέο νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται περί αίσχους. Σε κάποιες περιπτώσεις καθιερώνεται ακαταδίωκτο υπουργών ακόμη και για βαρύτατα ποινικά αδικήματα. Το κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος παραγραφής: Μόλις 5 χρόνια! Και αν έχη μεσολαβήσει πρόωρη διάλυσις της Βουλής, ίσως και λιγώτερα»

Και το δημοσίευμα της «Εστίας» συνέχιζε:

«Το σκανδαλώδες νομσχέδιο ορίζει ότι:

  1. Οι αξιόποινες πράξεις των υπουργών (πλημμελήματα, κακουργήματα) παραγράφονται με τη συμπλήρωση 5 ετών από την ημέρα που τελέστηκαν.
  2. Το αξιόποινο των πράξεων εξαλείφεται με το πέρας της β’ τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεσή τους.

Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι αν η επόμενη Βουλή απεφάσιζε να διερευνηθή δικαστικώς π.χ. το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που συνετελέσθη το 1999, το 2004 αυτό θα έχη παραγραφή»

Όπερ και τελικώς εγένετο. Η υπόθεσις του Χρηματιστηρίου ουδέποτε διερευνήθηκε ως προς τις τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών της εποχής εκείνης. Διότι όταν το 2004 ήλθε στην εξουσία η Κυβέρνησις της Νέας Δημοκρατίας, τα τυχόν υπουργικά αδικήματα της περιόδου 1999 είχαν εξαλειφθή, οι δε ποινικές ευθύνες είχαν παραγραφή. Αιτία ήταν το απαράδεκτο άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών, προϊόντα αμφότερα διακομματικής συμπράξεως και συμπαιγνίας.

Οι ευθύνες Σημίτη

Στο δημοσίευμα του 2003 αναδεικνύαμε και τις τεράστιες ευθύνες που είχε ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης για τις σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις. Ιδού τι γράφαμε:

«Στην προεκλογική διακήρυξη του κ. Σημίτη του έτους 1996, ανεφέρετο:

–          Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και ιδιωτικών συμφερόντων έφερε πιεστικά στο προσκήνιο την ανάγκη διαφάνειας στη δημόσια ζωή.

–          Δεν θα ανεχθούμε καταστρατήγηση των θεσμικών μηχανισμών για αποτροπή της αθέμιτης διαπλοκής άνομων συμφερόντων με την εξουσία.

–          Αυτές οι επιλογές πρυτανεύουν και στο νόμο για την ευθύνη υπουργών που θα ψηφισθεί κατά προτεραιότητα στη νέα Βουλή».

Και διερωτώμεθα:

«Πως συμβιβάζονται αυτά με το γεγονός ότι αδικήματα που για κάθε απλό πολίτη παραγράφονται μετά από 20 χρόνια, ειδικώς για τους υπουργούς παραγράφονται σε 5 χρόνια; Πως εξηγείται η διάταξις του νομοσχεδίου που απαγορεύει την βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση ή επιβολή περιοριστικών όρων σε βουλευτές που διετέλεσαν υπουργοί;».

Σήμερα, επτά χρόνια μετά την ψήφιση του σκανδαλώδους νόμου περί ευθύνης υπουργών και εννέα χρόνια με την συνταγματική αναθεώρηση, όλοι αναφέρονται σε αυτά σαν να μην τα εψήφισε η ελληνική Βουλή. Η υποκρισία δεν έχει όρια. Διότι την κυρία ευθύνη φέρουν τα 268 μέλη της Βουλής του 2001 που θέσπισαν το ακαταδίωκτο των υπουργών. Εν τούτοις δεν ακούσαμε ούτε έναν από τους βουλευτές εκείνους -νυν ή πρώην- να αναλαμβάνη την πολιτική ευθύνη για τις σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις. Όλοι νίπτουν τας χείρας των.

nomos skandalo gia upourgous

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: